Kom igång med UKM

Är du nyfiken på att starta upp UKM-festivaler i din kommun eller region? Då har du kommit helt rätt! I höst kommer vi i UKM Sverige att erbjuda utbildningar och handledning för dig som vill komma igång.

Vad är UKM?

UKM är en modell och en mötesplats för att utveckla unga arrangörer och kreatörer. Med UKM får unga vara med och skapa festivaler och på olika sätt uttrycka sig kreativt och konstnärligt för en publik. Alla mellan 13-20 år som har något som kan visas upp i en utställning eller på en scen kan delta. Festivalerna arrangeras av unga tillsammans med vuxna.

 Festivalerna finns i tre steg:

  1. Lokala festivaler
  2. Läns/regionfestivaler
  3. Riksfestival

I vår arrangörshandbok kan du läsa allt om upplägget och hur du organiserar och arrangerar en UKM-festival.

Varför UKM?

För att UKM bland annat är...

  • En plats att träffa nytt roligt folk
  • En scen för de uttryck som inte får plats någon annanstans
  • En utställningsyta för konst och alla slags uttryck
  • En välkomnande och inkluderande miljö
  • Ett sätt att skapa erfarenheter som stärker inför ett framtida arbetsliv

Hur kommer jag igång med UKM?

GÖR SÅ HÄR:

  • Presentera UKM-konceptet för de du tror är intresserade av att vara med som arrangörer. En UKM-festival kan initieras av både unga och vuxna. 
  • Kontakta i första hand din regionala UKM-samordnare eller UKM Sverige om din region inte är medlem i UKM Sverige. Därifrån får du stöd vidare att arrangera din lokala festival och svar på dina frågor. Är din region inte medlem i UKM Sverige kan din kommun/din organisation bli medlem direkt i UKM Sverige. 

Sedan är det bara att dra igång arbetet - hitta former för hur ni vill jobba i er grupp, se vilka fler parter i kommunen ni kan samarbeta med, planera festivalen, hitta deltagare, marknadsföra och genomföra. Hur du gör allt detta har vi en skräddarsydd arrangörshandbok du kan följa samt kunniga och erfarna samordnare och unga mentorer som gärna hjälper till.

Sagt om UKM

”Det är helt underbart och man blir en bättre och lyckligare person efteråt. UKM är någon som alla borde få vara med om. Det är verkligen något som är värt att vänta nästan ett år för att få vara med igen!”

”Är man blyg som jag så är det en fantastisk chans att få visa vad man kan! Man träffar folk med samma intressen samtidigt som man får göra det man älskar!”

”Jag tycker absolut att man ska vara med i UKM om man får chansen. Oavsett om man är där som deltagare, funkis eller något annat så träffar man alltid nya härliga människor och får uppleva riktigt roliga dagar.”

”UKM är en plats för kärlek, uppskattning och mångfald. Jag går alltid därifrån med ett leende på läpparna och nya bekantskaper.”