BorderArt by UKM

Online Camp 2020

November 27-29 

Varmt välkommen att delta i vårt digitala camp!

Länk till evenemanget på Discord.

Vad är BorderArt by UKM?

BorderArt by UKM är ett camp för unga i åldern 13-25 år som gillar konst och konsthantverk. Under campet får du möjligheten att träffa andra som har liknande intresse som du och delta i olika aktiviteter. Ett fint tillfälle att testa olika konstformer och träffa nya människor.

BorderArt by UKM planeras och genomförs av en ung arrangörsgrupp med stöd av vuxna mentorer. Vill du vara med och arrangera nästa år? Hör då av dig till någon i staben. Kontaktuppgifter längst ner på sidan.

BorderArt by UKM är ett projekt som drivs av UKM i Värmland (Sverige), Västra Götaland (Sverige) och Viken (Norge).

Program.

Fredag 27/11

18.00 Öppning
18.00-19.00 Spelutveckling - Patrick Standfast/The Great Journey (SE)
19.00-22.00 Gaming (Among us, scribble.io)
19.00-20.00 Get Together
20.00-21.00 Virtuell konsthängning
21.00-22.00 Testa digitalt skapande (Krita, Sculptris, DaVinci Resolve)
22.00-00.00 Filmkväll
00- Midnight Teaparty

Lördag 28/11

11.55-12.00 Välkommen till dagens program
12.00-13.00 ConceptArt - Nikolai Lockertsen (NO)
13.00-14.00 Kroki/teckning med line of action
14.00-15.00 About seeing colors in music - Jesper Jansen (NO)
15.00-15.30 Paus
15.30-17.00 Storytelling och kreativitet- Andreas Stjärnhem/Sticky Beat (SE)
17.00-19.00 Klassiskt porträttmåleri - Cornelia Hernes (NO)
19.00-20.00 UKM Kahoot
20.00-21.00 Testa digitalt skapande (Krita, Sculptris, DaVinci Resolve)
21.00-22.00 Digital vernissage med mingel
22.00-23.00 UKM beats Minecraft
22.00- Filmmaraton
01.00- Kvart över läggdags - Alexander Mihlzén (SE)

Söndag 29/11

11.55-12.00 Välkommen till dagens program
12.00-13.00 2D-animation - Filip Kull (SE)
13.00-14.00 Paintshop - Shadybabyyy & Karoubi (NO)
14.00-15.00 Abstraktion - Astrid Sylwan (SE)
15.00-15.30 Paus
15.30-17.00 Smink som konstform - Malin Lossius (NO)
17.00-18.30 Att leva på sin passion - Panelsamtal (NO/SE)
18.30 Avslutning

Läs mer om programpunkterna nedan. 

Spelutveckling - Patrick Standfast/The Great Journey (SE).

Vem är det egentligen som gör dataspelen vi spelar? Det är personer som är kreativa, vill påverka världen eller som gillar att skapa system. Spelutveckling är team work. The Great Journey är Värmlands Game Dev Community och vi samlar allt och alla intresserade av spelutveckling (min ålder 18 år). Jag kommer att prata om de roller som finns och vilka utbildningar det finns i Värmland. Detta är några av de frågor som Patrick Standfast co-founder av The Great Journey kommer att svara på.

Läs mer om Patrick på www.thegreatjourney.se

Concept Art - Nikolai Lockertsen (NO).

Nikolai Lockertsen är en concept artist och illustratör. I föreläsningen kommer Nikolai att visa en del av det arbete han har gjort och de metoder han använder.

Vi får vara en del av processen där han ritar en miljö från grunden som visar hur han bygger en bild, sätter upp perspektiv, blockerar element, sätter stämning och slutligen färger.

Läs mer om Nikolai på www.artstation.com

About seeing colors in music - Jesper Jansen (NO).

Jesper Jansen ger en inblick i sin konst och talar om synestesi. Hur kan ljud och bild förstärka varandra och skapa en helhetsupplevelse?

”Jag vill berätta lite om synestesi och hur detta har varit en fascination för mig i mitt arbete. Jag visar exempel på saker jag har gjort och hänvisar till andra konstnärer som också har inspirerats av detta.”

Läs mer om Jesper på www.tekstlab.com.

Storytelling och kreativitet - Andreas Stjärnhem/Sticky Beat (SE).

Storytelling är en av människans mest magiska uppfinningar, vare sig den kommer till liv runt en lägereld, i en låttext eller i ett 200 timmar långt digitalt rollspel. Men storytelling kan också vara en fantastisk drivkraft för ens egen kreativitet och en nyckel till oväntade idéer!

Andreas Stjärnhem driver innovationsbyrån Sticky Beat där han på dagarna kallar sig ”hjärnmassör”, helt enkelt för att han hela tiden får massera fram kreativitet, uppfinningar och grymma storys ur sin egen och andras hjärnor.

”Häng med mig en stund så lovar jag att avslöja lite tricks kring storytelling och kreativitet. Dessutom ska vi skapa något minnesvärt tillsammans med en tärning som guide!”

Läs mer om Andreas på www.stickybeat.se

Klassiskt porträttmåleri - Cornelia Hernes (NO).

Föreläsningen riktar sig till dig som är intresserad av porträttmåleri och realistisk konst eller om du är intresserad av bildkonst och konsthistoria i stort.

Cornelia Hernes har lång utbildning och erfarenhet som konstnär, men också av att undervisa i måleri och porträttmåleri.

Under föreläsningen kommer Cornelia visa processen för hur ett porträtt målat på duk med olja, i klassisk tradition, kan byggas upp. Du kommer att få se materialets olika stadium och bli introducerad till hur ett måleri i olja kan byggas upp från grunden. Du kommer att lära dig olika nyckelbegrepp i det realistiska formspråket, exempelvis som att utnyttja hur skugga och ljus kan användas för att översätta struktur och form.

Läs mer om Cornelia på www.corneliahernes.com.

Klockan är kvart över läggdags - Alexander Mihlzén (SE).

Klockan är kvart över läggdags! Och då är det dags för Alexander Mihlzén att ta med dig till en värld av övertrötta sinnen. Vad händer när du har varit vaken längre än du bör? Är det då den optimala tiden för kreativitet och mörka spökhistorier träder fram? Tillsammans vandrar vi oss igenom livets djupa funderingar och frågar oss vad som egentligen händer i vår kropp då sömnbristen är ett faktum och koffeinboosten bara ökas på. Klockan 01:00 är då det händer. Följ med på workshopen där vi färdas genom poesins slagkraft och tömmer tankar och funderingar tills vi antingen somnar eller helt övertrötta sitter och skrattar åt allt! "Så häng på, hämta filt, kudde, 10 liter vätska och dina egna djupaste funderingar så reder vill tillsammans ut livets mening och jag berättar varför man inte ska störa den som sover...".

2D-animation - Filip Kull (SE).

Filip Kull är en serietecknare och 2D-animatör med 5 års erfarenhet. Under 4 års tid har han själv jobbat på en online-serie och ett tillhörande spelbart-DEMO som följer karaktären Lotta och hennes äventyr i den märkliga världen kallad Mitten.

Filips flitiga arbetsmoral och positiva inställning fyller de snart 400 sidor långa serien, med liv och färg. Med sin stora fantasi och viljekraft har han själv utvecklat stora kunskaper inom tecknande och skrivande, så väl som animation samt spelprogrammering.

Filip Kull kommer att dela med sig av grunderna i 2D-animation och lära dig hur du kan fylla dina egna världar med rörelse och liv.  

Läs mer om Filip på www.artstation.com

Paintshop - Slimshadybabyyy och Julius Karoubi (NO).

Slimshadybabyyy och Julius Karoubi öppnar studion och visar hur man målar och sy på sina egna kläder. 

Kolla in Slimshadybabyyy på Instagram @slimshadybabyyy och läs mer om Julius Karoubi på www.juliuskaroubi.com.

Abstraktion - Astrid Sylwan (SE).

Astrid Sylwan berättar om hur hon förhåller sig till begreppet abstraktion och hur det färgar och formar hennes konstnärsskap.

Astrid Sylwan, född 1970, bor och verkar i Stockholm. Sedan hon tog sin examen vid Konstfack 2005 har hon lämnat starka avtryck i den svenska samtidskonsten, bland annat genom sitt intensiva utställningsschema. Hon finns representerad vid institutioner som Moderna Museet, Malmö konstmuseum och Dunkers kulturhus. Hon har under de senaste åren gjort flera större offentliga utsmyckningar, bland annat för den nya Citybanan i Stockholm.

Läs mer om Astrid på www.gsa.se.

Smink som konstform - Malin Lossius (NO).

Makeupartisten Malin Lossius, känd på Instagram som @facebymalin, kommer att lära ut hur makeup kan användas för att uttrycka sig konstnärligt.

Att leva på sin passion - Panelsamtal (NO/SE). 

Ett panelsamtal med Daniel Slåttnes, Janove Ekstedt, Josefin alias Jozzan Vengancee, Katrin Westman och Sara Rönnbäck

Daniel Slåttnes jobber fulltid som kunstner med skulptur, performance og teknologi. Han har studert på Nordland kunst- og filmskole, Kunstakademiet i Trondheim, og Kunsthøgskolen i Oslo hvor han tok en mastergrad i billedkunst i 2014. Daniels skulpturer spekulerer i hva liv er. Siden 2015 har han prøvd å samarbeide med en stueplante. De har gjort skulpturer sammen og han har laget en robotprotese til planten slik at den kan gå.

Janove Ekstedt har arbetat med konst i hela sitt yrkesverksamma liv. Vid sidan av sitt arbete som konstnär har han under många år jobbat som lärare på en folkhögskolan. Sedan ett antal år är han verksamhetsledare på Konstfrämjandet i Värmland. Janove har vuxit upp i en folkrörelsetradition vilket hans konst ständigt behandlar. Han tycker om konst som sätter igång tanke och rörelse mot ett ansvar och kritik mot vårt gemensamma. Han är en nätverkskapande person och ständigt normkritiskt till sig själv och sin omgivning.

Josefin alias Jozzan Vengancee tecknar mestadels porträtt i torrpastell. Hon har jobbat med att teckna porträtt på beställning sedan fem år tillbaka, och har sedan dess tecknat flera hundra porträtt. När hon fyllde 18 år startade hon sitt eget företag.

Katrin Westman gick ut konsthögskolan 2015 och har sedan dess bott i Stockholm och numera bosatt i Östra Ämtervik, Värmland. Hon jobbar med måleri i olja på platta ytor och som skulptur eller rumsliga installationer. Den fysiska upplevelsen och rörelsen i färgen är central i hennes arbeten och motiven i måleriet ligger och skaver mellan det abstrakta och figurativa.

Sara Rönnbäck arbetar med skulptur, installation och performance och är huvudsakligen aktiv i Norge. Hon har 8 års utbildning i konst från Helsjöns folkhögskola, Göteborgs konstskola, och Kunstakademiet i Oslo. Hon jobbar heltid som konstnär och har gjort det sen hon var färdigutbildad för 5 och ett halvt år sedan. 

Kontakt.

Arrangörsgrupp

Alexander Rånge
Ayaz Al Hezzo
Charlotte Kristine Faller
Dylan Gharadaghi
Freja Larsson
Johannes Anker Skaaret
Maja Jansen
Samuel Nilsson
Tina Knecht

borderart2020@ukm.se

Stab

Ann Kristin Andersen, annande@viken.no
Henrik Naess Disesen, henrikdi@viken.no
Malin Bodin, malin@kulturungdom.se
Stefan Westling, stefan.westling@regionvarmland.se